Çullama hangi yöreye aittir?
Çullama Tarifi (Kırşehir)31. Ekim 2012
Çullama nerenin?
Afyon/Afyonkarahisar’da çok eski bir geçmişi ve coğrafi sınıra özgü bir üretim yöntemi olan çullama köftesinin isminde “çullama” geçmektedir; kızartıldıktan sonra köfte yüzeyinde oluşan saçaklar nedeniyle kullanılmaktadır.
Çullama köfte hangi yöre?
Akşam yemeklerinde gönül rahatlığıyla hazırlayabileceğiniz ağız sulandıran nefis tarifimiz Afyonkarahisar’dan geliyor. Çullama Köfte Tarifi, pratik köfte karışımı ve lezzetli dış kabuğuyla sofralara renk katıyor.
Çullama köfte ismi nereden gelir?
Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından 17 Mart 2021 tarihinde coğrafi işaret tescili yapılan köftenin, kızartılırken oluşan saçaklardan ismini aldığı, üzerinin harçla kaplı olmasından dolayı da Çullama denildiği biliniyor.
Erzurum çullama nasıl yapılır?
Dutları saplarından ayırın ve sıcak suda 5 dakika bekletin. Tereyağını tavaya koyun ve eritin, süzülmüş dutları ekleyin, yaklaşık 3 dakika kavurun ve toz şekeri ekleyin. Birkaç kez çevirdikten sonra ayrı bir kasede çırptığımız yumurtayı ekleyin. Yumurta pişince dutlu chuklamamız hazır.
Tavşan çullama hangi yöreye aittir?
Malzemeler: 1 orta boy tavşan, 3 su bardağı un, 1 tatlı kaşığı kabartma tozu, 1 tatlı kaşığı karabiber, 1 tatlı kaşığı tuz.
Maraş çullama nasıl yapılır?
Çullama nasıl hazırlanır: Yumurta, tuz, kabartma tozu ve yoğurdu bir kasede çırpın. Karışım kek hamuru kıvamına gelene kadar karıştırılır. Bu arada su, şeker ve limon suyundan bir şerbet hazırlanır. Daha sonra kesilmiş bastikler hazırlanan yumurta karışımına batırılır ve kızgın yağda kızartılır.
Çullama nasıl bir yemek?
Kırşehir’in yöresel yemeklerinden biri olan çullama, tavuk ve pirinçten hazırlanan bir hamur işi türüdür. İç harcı için baharat, kuş üzümü ve çam fıstığı da kullanılır.
Girit usulü çullama nedir?
Çullama, milföy hamuru ve tavuktan yapılan özel bir yemektir. Görünümü ve tadı klasik börek tariflerine benzer. Çoğunlukla Akdeniz, Ege ve Kıbrıs mutfağında bulunur.
Afyon’un en ünlü yemeği nedir?
Afyonkarahisar mutfağına özgü et yemekleri arasında tam et, Afyon kebabı, dana tandır, kavurma, paça ve peçe (hindi veya kaz) ön plandadır. İlin başlıca gelir kaynaklarından biri olan sucuk, kış aylarında en çok tüketilen et ürünlerinden biridir.
Afyonkarahisar’da neyi meşhur?
Afyonkarahisar, Türkiye’nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ve lezzetli yemekleriyle ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken başlıca lezzetler şüphesiz sosis, kaymak ve lokumdur.
Çiğ köfte hangi ilimizin meşhurdur?
Şanlıurfa yöresinden gelen çiğ köfteler etle yoğrulurken, Adıyaman yöresinden gelen çiğ köfteler etsiz yoğrulur. Şanlıurfa’dan gelen çiğ köfteler 2008 yılında tescil edilirken, Adıyaman’dan gelen çiğ köfteler 2018 yılında tescil edilmiştir.
Çullama nerenin yemeğidir?
Kırşehir’in tescilli lezzetlerinden biri olan çullama yemeği, tavuk eti, tereyağı, un ve tavuk suyu ile hazırlanıyor.
Köfte hangi ülkeye ait?
Köftenin kökeninin Orta Asya ve Mezopotamya olduğu düşünülmektedir. Birçok yazıt ve epigrafta “kuffette” yani “çürük et” olarak geçmektedir. Dünyanın hemen her mutfağında önemli bir yer tutan köftenin, bu coğrafi bölgeden dünyaya yayıldığı düşünülmektedir.
Köfte hangi şehrimize ait?
Türkiye’de köfte denince akla ilk gelen şey Tekirdağ köftesidir. Tekirdağ köfte, hazırlanışındaki nüanslarla Tekirdağ’a entegre olmuş bir üründür. Kullanılan etten, etin işlenmesine, köftenin hazırlanmasına kadar bir dizi ayrıntı, Tekirdağ köftesinin adını meşhur etmiştir.
Çirleme yemeği hangi yöreye aittir?
Çirleme YemeğiÜlke(ler)TürkiyeBölgeKırşehirTürüet YemeğiAna malzemeler: kuşbaşı dana eti, kuru kayısı, nohut (ıslatılmış), pekmez, soğan, tereyağı, salça, tuz, kırmızı pul biber, karabiber.
Merzifonun hangi yemeği meşhur?
Merzifon Keşkeği: Keşkek, buğday ve etin saatlerce kaynatılmasıyla yapılan bir yemektir. Merzifon Keşkeği, özel bir tarife göre hazırlanan ve lezzetiyle etkileyen bir çeşittir. Aşure: Aşure, Merzifon’da özellikle Muharrem ayında yapılır ve çeşitli kuru meyveler, tahıllar ve şekerle hazırlanan bir tatlıdır.
Cırıtta hangi yöreye aittir?
Giresun’da bir kahvaltı mekanına gittiğinizde menüde “Cırıtta” yazısını görürseniz ve kilo veya kolesterol probleminiz de yoksa hiç tereddüt etmeden sipariş verebilirsiniz çünkü bu kelime Giresun’da haşlanmış hamura verilen isimdir.
Kelecoş hangi yöreye aittir?
Kelecoş bir yemek türüdür. Türkiye’nin Erzurum, Iğdır, Sivas veya Elazığ bölgelerine ait olduğu iddia edilmektedir. Ancak hangi bölgeye ait olduğu konusunda bir kaynak bulunmamaktadır. Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı illerinde de yapılmaktadır.