İçeriğe geç

Anahtar Türkçe Kökenli Mi

Anahtar Türkçeye nereden gelmiştir?

Türkçeye Yunanca aniχtēri/ανοιχτήρι (anahtar) kelimesinden geçen kelimenin kökeni, Antik Yunanca anoígō/ανοίγω (açmak) kelimesidir.

Anahtar kelimesinin kökü nedir?

Anahtar – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca aniχtḗrion ανοιχτήριον “açıcı, açıcı” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, aynı anlama gelen ve +ion son ekiyle gelen eski Yunanca anoíktḗr ανοίκτήρ kelimesinden türemiştir. Bu kelime, eski Yunanca anoígō ανοίγω “açmak” fiilinden türemiştir.

Kilit kelimesi Türkçe mi?

Kilit – Nisanyan Sözlük. Farsça kilīd veya kelīd کلید “anahtar” kelimesinden bir ödünç kelimedir. Bu kelime aynı anlama gelen eski Yunanca kleïs,kleid- κλεïς, κλειδ- kelimelerinden bir ödünç kelimedir.

Anahtarın mucidi kimdir?

İlk tamamen metal kilitler 870 ile 900 yılları arasında ortaya çıktı ve İngiliz zanaatkarlara atfedildi. Ayrıca anahtarın MÖ 6. yüzyılda Samoslu Theodorus tarafından icat edildiği söyleniyor. “Romalılar metal kilitleri ve anahtarları ve koğuşlar tarafından sağlanan güvenlik sistemini icat ettiler. İlk tamamen metal kilitler 870 ile 900 yılları arasında ortaya çıktı ve İngiliz zanaatkarlara atfedildi. Ayrıca anahtarın MÖ 6. yüzyılda Samoslu Theodorus tarafından icat edildiği söyleniyor. “Romalılar metal kilitleri ve anahtarları ve koğuşlar tarafından sağlanan güvenlik sistemini icat ettiler.

Efendi hangi dilden geldi?

“Efendi” kelimesi iyi örneklerden biridir. Bu kelime Yunan kökenlidir. Anadolu Selçuklu döneminde Bizans Yunancasından Türk Türkçesine geçmiştir. Türkçe aracılığıyla Türkmence, Özbekçe, Kırgızca ve Uygurca gibi Türk yazı dillerine girmiştir.

Lahana hangi dilden geldi?

Lahana – Nisanyan Sözlüğü. Yunanca láχano λάχανο “lahana kelimesi” kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir. Bu kelime, eski Yunanca láχanon λάχανον “her türlü sebze” kelimesinden türemiştir. Bu kelimenin adı, eski Yunanca laχaínō λαχαίνω “toprağı sürmek, kazmak” fiilinden türemiştir.

Maydanoz Türkçeye nereden geldi?

Günümüz Türkçesinde kullanılan maydanoz kelimesi, Osmanlı Türkçesine “mağdenos” olarak geçmiş olup, Arapça “makdenus” (مقدنس) kelimesinden gelmektedir.

Limon Türkçe kökenli mi?

Etimoloji. Türkçedeki limon kelimesi, Arapça ve Farsçada aynı anlama gelen līmūn veya līmōn (ليمون) kelimesinden türetilmiştir. Arapça kelime, aynı anlama gelen Sanskritçe nimbū (निम्बू) kelimesinden türemiştir.

Liman hangi dilden Türkçeye geçti?

Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunanca’daki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.

Kapı Türkçe kökenli mi?

Kelimenin Eski Oğuz Türkçesi metinlerinde ve daha sonraki dönemlerde yazılan metinlerde temel anlamı “kapı” olmakla birlikte “gelir, geçim, servet veya bilgi vb.” anlamlarına da geldiği görülmektedir. Öznenin sağladığı yer, kaynak veya olanağın “özne” olarak metaforlaştırılmasıyla anlam yelpazesinin genişlediği görülmektedir.

Kumandan kelimesi Türkçe midir?

Komutan – Nişanyan Sözlüğü. Almanca Kommandant veya Fransızca commandant kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “askeri birliğe liderlik eden şef” anlamına gelir.

Kumanda hangi dilden gelir?

Uzaktan Kumanda – Nisanyan Sözlük. Fransızca commande kelimesinden ödünç alınmış bir kelimedir ve “komuta, liderlik, özellikle bir askeri birliğin liderliği” anlamına gelir. Bu kelime Fransızca commander fiilinden türetilmiş bir fiildir “komut vermek, yönetmek”. Bu fiil aynı anlama gelen Latince commandare fiilinden ödünç alınmış bir kelimedir.

Anahtar Türkçeye hangi dil?

Öte yandan, Modern Türkçede achki olarak bilinen anahtar sözcüğü, Yunanca anakhtora sözcüğünden türemiştir.

Anahtar neyi simgeler?

Geçmişten günümüze hemen hemen her kültürde en belirgin sembollerden ve motiflerden biri olan anahtar sembolü, gücü ifade eder ve başlatma – son ve açılış – sonuç anlamını taşır. Başlatma ve sonuçlandırma eylemleri güçlü kişiler tarafından gerçekleştirilir. Bu yüzden anahtar kimdeyse güç ondadır.

Sol anahtarını kim buldu?

Mucidi Solymon Merrick adlı bir Amerikalıdır. Batılılar bu el aletine “anahtar” demezler; bu adlandırma Türkiye’ye özgüdür. İngilizce adı Wrench’tir. Bu ayarlanabilir uçlu anahtarın örnekleri 1858’de ortaya çıktı ve mucit Charles Moncky adına tescil edildi.

Anahtar kelime hangi dilden gelir?

Anahtar kelime kelimesi eski Yunanca ànoigo (=açık), ànoiksis (=açık, açık), ànoiktós (=açık, açık) kelimelerinden gelir. Eski Yunanca ànoigo kelimesi àn (=tekrar, tekrar, tekrar tekrar) ve oigo (aç [kapı]) kelimelerinden oluşur.

Temel anahtar hangi dilden geçmiştir?

Yunanca/Yunancadan Türkçeye çevrilen kelimelerin çoğu yabancılık hissi vermiyor. Windlass, key ve ledger temel Yunanca kelimelerdir.

Lahana anahtar hangi dilden gelir?

Türkçeye Yunancadan geçen sözcüklere örnek olarak; çipura, kefal, ahtapot, kefal, levrek, midye vb. deniz hayvanlarından; fasulye, fındık, kiraz, lahana, limon, maydanoz, papatya vb. bitkilerden; akademi, akrobat, alerji, Anadolu, anahtar, aroma, ızgara, kilise, lamba, liman, stadyum vb. genel sözcükleri verebiliriz.

Liman Türkçeye hangi dilden geçti?

Kelimenin kökeni, “koy” veya “gemi mahallesi” anlamına gelen eski Yunanca’daki λιμένας (limenas)’dır. Yunancadan Türkçeye “gemi mahallesi” anlamına gelen liman olarak çevrilmiştir ve birçok Türkçe yer adında kullanılmıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir