İçeriğe geç

Kadın Açık Alanda Namaz Kılabilir Mi

Açık bir kadının namazı kabul olur mu?

Hz. Aişe’nin rivayet ettiği bir hadiste Resûlullah (s.a.s.) şöyle buyurmuştur: “Allah, ergenlik çağına eren bir kadının namazını başörtüsü olmadan kabul etmez.” (Ebû Dâvûd, Salat, 85 [641]; Tirmizî, Salat, 160 [377]).

Hangi kadının namazı kabul olmaz?

Başka bir hadiste ise: “Allah, buluğ çağına eren kadının namazını başörtüsüsüz kabul etmez.” (Hâkim en-Neysabûrî, Müstedrek, I, 251; Ebu Dâvûd, Salat, 85, No: 641, I, 422; Tirmizî, Salat, 277, No: 377, II, 215; İbn Mâce, Tahâre, 132, No: 655, I, 214; Ahmed b.

Açık alanda namaz kılınır mı?

Namaz kılanın yanından, gerek içeride, gerekse dışarıda, zaruret olmadıkça geçilmemelidir. Hz. Peygamber (s.a.s.), namaz kılanın önünden geçmektense beklemenin daha hayırlı olduğunu bildirmiştir (Buhârî, Salat, 101 [510]; Müslim, Salat, 261 [507]).

Tesettürsüz namaz kılınır mı?

Bazı âlimler ise, başı açık namaz kılmakta bir sakınca olmadığını, bunu bir âdet olarak kabul ettiklerini söylemişlerdir (bkz. Şâtıbî, el-Muvâfakat, 2/489). Bu sebeple namaz kılarken başın takke, sarık vb. ile örtülmesi gerekir. Üzerini bir şeyle örtmek daha iyidir. Ancak başı açık namaz kılmak da caizdir.

Kadınlar pantolonla namaz kılabilir mi?

Namazda kadının elleri, yüzü ve ayakları hariç bütün vücudu mahremdir (Mevsili, el-İhtiyar, İstanbul, ts. I, 46). Bu sebeple vücut hatlarını ve tenlerini belli etmeyecek bir elbise ile namaz kılmalıdırlar. Bu sebeple kadınların dar ve opak pantolon ile namaz kılmalarında bir sakınca yoktur.

Kadınlar halka açık alanda namaz kılabilir mi?

Cevap: – Bir kadının namaz kıldığını görmekte bir sakınca yoktur. Örtünme kurallarına uymak yeterlidir. Dediğiniz gibi, sessiz bir köşeye çekilerek namaz kılmak uygundur. Ailenizden bir kişinin bulunduğunuz alanda sağınıza ve solunuza oturup size bir sütyen hediye etmesi yeterlidir.

Namazı kabul olmayan 3 şey nedir?

Allah Resulü (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: “İki kişinin namazı başlarının üstüne yükselmez: Efendilerinden kaçıp evine dönen köle. Kocasına isyan edip evine dönen kadın.” (Taberânî, el-Mu’cemu’l-Evsat ve’s-Sağîr).

Karı koca birlikte namaz kılabilir mi?

Şafiî, Maliki ve Hanbeli mezheplerine göre bir erkekle bir kadının yan yana durup namaz kılmaları her iki tarafın da namazını bozmaz. Ancak bunda bir kötülük vardır (Râfiî, el-‘Azîz, 2/174; İbn Kudâme, el-Mughnî, 2/179; Hattâb, Mevâhib, 2/435; Buhûtî, Keşşâf, 1/329-330; Cezîrî, el-Mezâhibü’l-erbe’a, 1/268).

Namaz kılarken tuvaletin gelmesi namazı bozar mı?

İdrar kaçırma halinde özür yoksa abdest sahih olmaz. Bunun için idrarın vücuttan tamamen çıkmasını beklemek ve bunu biraz hareket ederek, yürüyerek veya öksürerek yapmak gerekir (İbn Abidîn, Reddü’l-muhtar, 1, 344-345).

Cünüp iken namaz kılmak günah mıdır?

Bu nedenle, bir kimse abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) bilerek veya unutarak bir namaz kılarsa, namazı batıldır ve namazını yeniden kılması gerekir. Ayrıca, eğer bilerek abdestsiz veya yıkanmadan (cünüp ise) namaz kılarsa, büyük günah işlemiş olur.

Hangi odada namaz kılınmaz?

Namaz kılmanın mekruh olduğu yerler: 1) Hamamda, 3) Yoldan geçenlerin önünde, yolda, cadde ve sokakta; sıkıntı veriyorsa haramdır. 6) Ateş ve kandil önünde. 7) Mutfakta.

Sütre boyu ne kadar olmalı?

Bazılarına göre, sutra ile namaz kılan bir kimsenin ayak parmakları arasındaki mesafe üç zira olmalıdır. El-Mevsua el-Fıkhiye’nin 24/184. bölümünde şöyle denmektedir: “Sutraya doğru namaz kılmak isteyen bir kimsenin sutra ile ayakları arasında üç arşın mesafe bırakması sünnettir.”

Kadınlar hangi durumlarda namaz kılınmaz?

Adet kanı namaz kılmaya engeldir, ancak istihaza kanı namaz kılmaya engel değildir. Kanama bir sonraki namaz vaktine kadar devam ederse istihaze kanına karşı tedbir almak ve her namaz abdesti almak yeterlidir. Namaz esnasında kan gelirse namaza bir zararı olmaz.

Namaz kılarken örtünmek şart mı?

12. Soru: Namazda ayakta duran bir kimse, elbisesinin avret mahalli örtülüdür; ancak rükû ve secde gibi durumlarda örtülüp örtülmemesi gerektiği belli değilse ve açık ise, avret mahalli herhangi bir şeyle örtülü ise hükmü nedir? Cevap: Namaz sahihtir. Ancak ihtiyat gereği böyle bir elbise ile namaz kılınmaması tavsiye edilmiştir.

Namaz kılarken başörtü açılırsa namaz bozulur mu?

İster tek başına, ister cemaatle kılınan bir namazda örtülmesi gereken bir uzuv, kişinin isteği dışında açılıp hemen örtülürse, namaz bozulmaz. Açılan yer bir uzvun dörtte biri kadar olur ve rükûya (Sübhanellahi’l-azim) kadar açık kalırsa, namaz bozulur.

Kadınlar özel günde namaz kılabilir mi?

Son altı günde görülen kan, altı günü on iki yaparak istihaze sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 1/30). Onuncu günden sonra görülen kan ise özür kanı olduğundan, kadın o günlerde namazını kılar ve orucunu tutar.

Kadınlar kolları açık namaz kılabilir mi?

Hanefi, Maliki, Şafii ve Hanbeli mezheplerinde yaygın olan görüşe göre, kadının elleri ve yüzü hariç bütün vücudunu örtmesi gerekir. Hanefi mezhebinin bir görüşüne göre ise ayaklar da avret kapsamı dışındadır.

Namaz mı önemli tesettür mü?

Namaz kılıyorsa neden örtünmüyor? Namaz bir Müslüman kadın için öncelikli bir görev olsa da, her iki görev de vazgeçilmezdir. Ancak Allah kullarını daha iyi bildiği için önce namazı, sonra da tesettür giymeyi emretmiştir. Kuran-ı Kerim’de müminlerin eşlerine ve mümin kadınlara tesettür giymeleri emredilmiştir.

Kadınlarda namaz kaç yaşında farz olur diyanet?

Dinî hükümlerle ilgili sorumluluk ergenlik çağında başlar. Kızlar adet gördüklerinde ergen sayılırlar. On beş yaşına kadar ergenliğe ermemiş olan bir kız çocuğu, on beş yaşına girdiği günden itibaren ergen ve mukkalla sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, 2/95; Tahtâvî, Hâşiye, 108; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/408).

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir