Makalede özet olur mu?
Bilimsel makalenin en önemli kısımlarından biri bilimsel makalenin özetidir. Bu bölümü makalenizin bir reklamı veya sunumu olarak düşünebiliriz. Okuyucu önce bu kısmı görür ve eğer beğenirse makalenin geri kalanını okumak isteyecektir.
Makalenin özet kısmında alıntı yapılır mı?
Özette kaynak gösterimi, şekil veya tablo numarası ve dipnot bulunmamalıdır.
Makalede özet kısmı kaç kelime olmalı?
Özet en az 200 ve en fazla 400 kelime uzunluğunda olmalı ve en fazla iki paragraf içermelidir. En az 3 ve en fazla 5 kelimeden oluşan Türkçe anahtar kelimeler özetin bir satır altına yazılmalıdır. Ayrıca özetin, başlığın ve anahtar kelimelerin İngilizce versiyonları da eklenmelidir.
Bir makalenin bölümleri nelerdir?
Bu nedenle bilimsel makalenin belirtilen formatta olması istenir: başlık, özet, giriş ve amaçlar, gereç ve yöntemler, bulgular, tartışma, sonuç ve öneriler, kaynaklar, tablolar ve şekiller (duruma göre sonuç bölümünde de listelenebilir).
Makalenin özet bölümü nedir?
Özet bölümü, makalenin içeriğinin kısa ama kapsamlı bir özetini sunar. İyi hazırlanmış bir özet, makalenin en önemli paragrafı olabilir, çünkü okuyucular genellikle bir makaleyi okuyup okumamaya özetine göre karar verirler.
Öz ve özet aynı şey mi?
Özet, makalenin tüm önemli bölümlerini (giriş, materyal ve yöntemler, sunum, tartışma) özetleyen kısa bir makale biçimidir.
Bilimsel makalede özet ne zaman yazılır?
İçeriğin düzgün bir şekilde iletilmesini ve okuyucuların dikkatini çekmesini sağlamak için kapsamlı bir özet yapılmalıdır. Özet, çalışmanın ilk bölümü olmasına rağmen, en son yapılması önerilir.
Makalenin giriş kısmında alıntı yapılır mı?
Girişte başka kaynaklara atıfta bulunursanız, bunları bibliyografyada listelemelisiniz. Aksi takdirde, makaleniz önceden yayınlanma şansını kaybeder. Kendi yazdığınız bir tez ise, kopyalama, içeriği ne kadar iyi olursa olsun, çalışmanızın okunmayacağı anlamına gelir.
Özet kısmında ne yazılır?
“Özet” bölümünde araştırmanın konusu ve yöntemi sunulmalı, konu ile ilgili bulgular ve sonuçlar yer almalı ve elde edilen sonuçlardan bahsedilmelidir. Özet/abstract paragraflar halinde yazılmalı, ancak alt başlıklar kullanılmamalıdır.
Bir makale en az kaç sayfa olmalıdır?
Makale Times New Roman yazı tipinde, tek aralıklı ve iki yana yaslı olarak yazılmalıdır. Özel durumlarda diğer yazı tipleri de kullanılabilir. Önerilen yazı tipi boyutu ve en küçük kullanılabilir boyut 9’dur. Makaleler en az 4 ve en fazla 12 sayfa uzunluğunda olmalıdır.
Özet türleri nelerdir?
Özetlerin üç türü vardır: özet, özet, yapılandırılmış özet.
Makale formatı nasıl olur?
Metin çift aralıklı ve iki yana yaslı olmalıdır. Sol, üst, alt ve sağ kenar boşlukları en az 1 inç olarak ayarlanmalıdır. Tüm makalenin yazı tipi Times New Roman, ana başlık 14 punto, metin ve alt başlıklar 12 punto ve başlıklar kalın ve sol kenara hizalı olmalıdır.
Makalenin en zor yazılan kısmı neresidir?
Tartışma işin en zor kısmıdır.
Makalenin 4 özelliği nedir?
Makaleler bir durumu açıklamak, bir konu hakkında görüş ve fikirler sunmak veya bir tezi savunmak veya desteklemek için yazılır. *İfade basit ve yoğundur ve nesnel bir niteliğe sahiptir. *Sunulan fikir ve tez kanıtlanmıştır. *Kelime oyunları ve alışılmadık ifadelerden kaçınılmıştır.
Makale başlıkları nasıl olmalı?
Buna göre başlık kısa, öz ve açık olmalı, en fazla 8 kelimeden oluşmalı, kısaltmalardan ve özetlerden kaçınılmalı, dil bilgisi kurallarına uygun olmalı ve okuyucunun dikkatini çekmeli ve düşüncelerini yönlendirmelidir. Bu durum makale başlıkları için de geçerlidir.
Bir makaleyi nasıl özetleyebilirim?
Makale konusunun özünü tutarlı bir özetle nasıl özetleyebilirim? Özeti, yazma sürecinin son adımı olarak yazın. Makaleyi gözden geçirin ve ana noktalarını belirleyin. Makalenizin “kim, ne, nerede ve ne zaman” konularını özetleyerek ana noktalarınızı özetleyin. Makale konusunun özünü tutarlı bir özetle nasıl özetleyebilirim? Özeti, yazma sürecinin son adımı olarak yazın. Makaleyi gözden geçirin ve ana noktalarını belirleyin. Makalenizin “kim, ne, nerede ve ne zaman” konularını özetleyerek ana noktalarınızı özetleyin.
Makalede neler olur?
Makale genellikle giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşur. Giriş konuyu tanıtır, gelişme konunun ayrıntılarını verir ve sonuç tüm bilgileri özetler. Makaleler genellikle ciddi ve betimleyici bir dille yazılır. Ciddi ve anlaşılır bir dil kullanılır.
Özet kısmında ne yazılır?
Özet bölümünde çalışmanın konusu ve yöntemi belirtilmeli, konu ile ilgili bulgular ve sonuçlar sıralanmalı, elde edilen sonuçlardan bahsedilmelidir. Özet paragraflar halinde yazılmalı ancak alt başlık kullanılmamalıdır.
Makalenin sonuç kısmı nasıl yazılır?
Son bölüm araştırma amacının özetini, elde edilen ana bulguları, bu bulguların yorumunu ve benzer/önceki çalışmaların sonuçlarıyla karşılaştırmaları içermelidir. Son olarak, sonuç okuyuculara önerilerde bulunmalıdır.