Meşhud ne demek?
Meşhut kelimesi Arapça kökenli olup “işhat” ve “şahit” kelimeleriyle aynı kökten gelmektedir. Kelime anlamı olarak görülen, gözlenen, şahit olunan demektir.
Meşhed ne demek Osmanlıca?
Dini veya sosyal şahsiyetlerin şehit edildiği veya defnedildiği yer.
Müştâk ne demek Osmanlıca?
Müstak kelimesinin Türkçe-Türkçe sözlükteki anlamı (Osmanlı dönemi) (coşkudan) istek ve özlem gösteren, aşırı coşkulu.
Meşam ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺸﺎﻡّ) i. (Ar.şemm’den Meşāmm “koku almak”) Koku alma organı, burun: Fasl-ı bahâr-âsâ geldi nâ-geh meşâmm-ı âlemi / Muattar ser-be-ser ol gonca-i bâğ-ı ümîd yaptı (Nedim) .
Müşâbih ne demek Osmanlıca?
Arapçada “benzer, benzer” anlamına gelen şbh kökünden gelen muşābih مشابِه kelimesinden türemiş bir kelimedir.
Münfehim ne demek Osmanlıca?
(ﻣﻨﻔﻬﻢ) sıf. (Ar. fehm “anlamak”, infihām > münfehim) [Türkçeden türemiştir] Anlaşılan, idrak edilen, kavranan: Bu, kaziyye gûyiyâ münfehim / Güneş tâvûs-ı zerrin-bâl şeb gurâb (Necâtî Bey) kimdir ahdinde idi.
Meşhet ne demek?
Meşhed (Farsça: مشهد), İran’ın Razavi Horasan Eyaleti’nin idari merkezi ve ülkenin ikinci büyük şehridir. Ayrıca eyaletin Meşhed İlçesi’nin de idari merkezidir.
Meset nedir?
Meşhet TDK sözlüğünün anlamı ise şöyledir: isim, eski. Şehidin gömüldüğü yer.
Mafiha Osmanlıca ne demek?
Kubbealtı Sözlüğü (ﻣﺎﻓﻴﻬﺎ) i. (ar. mā “şey” ve fī-hā “onun içinde, onun içindeki” ve mā-fі-hā) Dünya ve mâfihâ telaffuzunda geçer ki “dünya ve dünyada olan her şey” demektir: Hâşâ ikbâl-i âlem-gîr-i Şer’î ki, saflarından / Dünya vü mâfîhâ serâser hurrem-i tevfîk (Leskofçalı Galib) olacaktır.
Mustaç ne demek?
Geçmişi gizle Geçmiş ayrıntıları Geçmişi temizle Geçmiş: mustac.
Müteayyin ne demek Osmanlıca?
Soylular sınıfından olan, seçkin kimse.
Mücehhez ne demek Osmanlıca?
(ﻣﺠﻬّﺰ) sıfat (ar. donatmak fiilinden) Yapılacak iş için gerekli olan her türlü malzemeyle donatılmış, hazır edilmiş, donatılmış, döşenmiş: Biz, hikmet alametleriyle donatılmış fikir ordusuyuz / Hakikat ayetleri gözümüzde okunuyor (Tevfik Fikret).
Müptelâ ne demek Osmanlıca?
Arapça ibtila‘ kelimesinden gelir, “denemek, imtihan olmak” demektir.
Mütebessim ne demek Osmanlıca?
Arapçadaki bsm kökünden gelen mutabassim متبسّم “gülümsemek, tebessüm etmek” kelimesinden türemiştir.
Mukârin ne demek Osmanlıca?
(ﻣﻘﺎﺭﻥ) sıf. (Ar. muḳārenet, “birlikte olmak” kökünden, muḳārin) Bir yerde bulunmak, birlikte, komşu, yakın: Talih akla yardım etmez / Talih ve kabiliyet Mukārin olmaz (Ziyâ Paşa’dan).
Müşâhade ne demek?
Dilimize Arapçadan gelen müşahede, “şühud” kökünden türemiştir. Şühud, gözle görmek anlamına gelirken, müşahede, maddi dünyadan olmayan kutsal ve manevi bir şeyi kalp gözleriyle keşfetmek anlamına gelir. Tasavvufta önemli bir yer tutan müşahede, Allah’ın özüne ve niteliklerine atıfta bulunan bir kavramdır.
Meşher ne demek din?
Kıyamet Günü’nde tüm insanlar ve cinler Allah’ın huzurunda toplanacağından, bu kelime mecazi olarak “çok kalabalık” anlamında kullanılır. “Bir mahalle kahvesi gibi” ve “bir çeşme bardağı gibi” aynı anlama gelen diğer ifadelerdir. Kıyamet Günü hakkında birçok ayet ve hadis vardır.
Mülhak ne demek?
5737 sayılı Vakıflar Kanunu’na göre, 743 sayılı mülga Türk Medeni Kanunu’nun yürürlüğe girmesinden önce kurulmuş olup, yönetimi kurucuların altsoyu tarafından takip edilen vakıflara mülhak vakıf denir.
Müshap ne demek?
İslam’da, yapıldığında sevap sayılan, yapılmadığında ise günah olmayan davranışlara denir.