Yonca bitkisi hangi gübreyi sever?
Yonca, topraktan büyük miktarda besin çıkaran bir bitkidir. Genellikle, toprak işleme sırasında günde 50-60 kg alfalfa DAP gübresi uygulanır. Ayrıca, her biçme işleminden sonra hektar başına 8-10 kg amonyum nitrat uygulanmalı ve sulama yapılmalıdır.
Yoncaya ne iyi gelir?
Yonca, tınlı, hafif kumlu ve yeterince kireçli topraklarda daha iyi gelişir. Kökler derine indiğinden, toprak tabakası da derin olmalıdır. Ancak, yerde durgun su varsa, bitki kökleri çürüyebilir. Yonca aşırı tuzlu ve asitli toprakları sevmez.
Yonca verimi nasıl artırılır?
Çimlenme sulamasından sonra toprak altı damla sulamaya geçilmesi yoncanın daha hızlı büyümesini sağlar. Toprak altı damla sulama, ürün gelişimini daha homojen hale getirir ve hasat verimliliğini artırır. Toprak altı damla sulama sistemiyle sulama ve gübreleme sayesinde, sezon başına çelik sayısı 1 ila 3 artar.
Yonca kaç günde bir sulanır?
Genel olarak, yoncanın iki kez sulanması önerilir, bir hafta önce ve bir hafta sonra. Özellikle ilk birkaç yılda yonca daha fazla suya ihtiyaç duyar. Yonca bitkileri sel veya yağmurlama sistemleri kullanılarak sulanabilir. Ancak, sel sulama toprağın iyi düzleştirilmesini gerektirir.
Yonca nasıl hızlı büyütülür?
Yonca, çok kumlu olmayan, tınlı ve yeterli miktarda kireci olan toprakları tercih eder. Yoncanın ekileceği alan drene edilmeli ve düzleştirilmelidir. Yüksek yeraltı suyu ve durgun su, yoncanın düşük verimliliğine yol açar ve giderek seyrekleşir. Bu nedenle yüzey drenajına büyük önem verilmelidir.
Yoncaya kükürt atılır mı?
Öte yandan, çok asidik veya alkali olan topraklar yoncanın incelmesine yol açar. Bu nedenle, alkali ve yüksek pH değerine sahip kireçli topraklara kükürt, asidik topraklara ise kireç uygulanmalıdır.
Yoncayı ne öldürür?
YONCAZararlı organizmaEtkin maddeLisanslı BkuDomuz eti (Xanthium strumarium)25 g/l ImazamoxHUSAF 25 SL (MANMATED)Sirke (Chenopodium album)25 g/l ImazamoxHUSAF 25 SL (MANMATED)Yabani hardal (Sinapis arvensis)25 g/l ImazamoxHUSAF 25 SL (MANAGED) ) Şeytan elması (Datura stramonium)25 g/l ImazamoxHUSAF 25 SL (İMAL)11 satır daha
Yonca neden sararır?
Bitkiler çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlanırlarsa yavaş yavaş sararır.
Yonca neden kurur?
Yonca, uzun kökleri olan bir bitkidir ve bu nedenle sık sulama yapılmadan uzun süre yaşayabilir. Ancak yaz aylarından sonra toplam 45 gün süren kuraklık döneminde sulama yapılmazsa, çoğu yonca bitkisi zarar görecek ve yok olacaktır.
Yoncaya taban gübresi atılır mı?
Sağlıklı yonca ve yüksek verim için fosfor ve potasyum eksikliklerini gidermek çok önemlidir. Yoncanın gübrelenmesi farklı aşamalarda gerçekleşir. Temel gübre ekimden önce ve genellikle ekimle aynı anda uygulanır.
Yoncaya Dap gübresi ne zaman atılır?
Yonca gübrelemesinde kullanılan DAP gübresi veya 18 46, %18 azot ve %46 fosfor içermekte olup, yonca ekiminden önce, yılsonunda ve kış başlangıcında kullanılmaktadır.
Yoncaya ot ilacı ne zaman atılır?
125 ml/gün. Yoncanın 10-12. yaprak döneminde uygulanır.
Yonca en çok hangi gübreyi sever?
Yonca yetiştiriciliğinde gübreleme yöntemi: Ekim sırasında dekara 2-3 kg azot ve 15-20 kg potasyum verilmelidir. Yonca bitkileri büyük miktarda fosfor gerektirir. Yeterli fosfor yoksa yoncanın kök sistemi çok zayıf kalır. Fosfor, yoncada yüksek kaliteli ürün elde edilmesini sağlar.
Yonca 1 yılda kaç defa biçilir?
Yonca yılda ne sıklıkla hasat edilir? Yonca çoğu bölgede yılda üç ila dört kez, bazı bölgelerde ise yılda yedi ila sekiz kez hasat edilebilir.
Yonca susuz yetişir mi?
Bu nedenle yonca kuru ve sıcak iklimlerin bitkisi olarak düşünülebilir. Yoncanın derin bir kök sistemi vardır ve bu nedenle kuraklığa dayanıklıdır. Yıllık yağış miktarı 350–450 mm olan yerlerde yonca sulama yapılmadan yetiştirilebilir.
Yoncaya Dap gübresi ne zaman atılır?
Yonca gübrelemesinde kullanılan DAP gübresi veya 18 46, %18 azot ve %46 fosfor içermekte olup, yonca ekiminden önce, yılsonunda ve kış başlangıcında kullanılmaktadır.
En iyi yaprak gübresi hangisi?
İtalya’da üretilen MEGAFLOR, %100 hızlı çözünebilirliği ve saflığı nedeniyle dünyanın en iyi yaprak gübresi olarak kabul edilir ve ağır metaller, klor ve kireç içermez.
Yonca neden sararır?
Bitkiler çok fazla veya çok az ışık alırlarsa sarı yapraklar da geliştirebilirler. Gölge sevenlerin yaprakları, güneşli bir yerde yaşamaya zorlanırlarsa yavaş yavaş sararır.
Fosfor gübresi ne zaman atılır?
Fosforlu gübreler ekimden hemen önce veya ekim sırasında uygulanmalıdır. Ekimden çok önce veya bitki gelişiminin sonraki aşamalarında uygulanan fosforlu gübreler beklenen faydayı sağlamayabilir. Yeterli toprak nemi fosforun kullanılabilirliğini artırır.